Utforsk kompetansestandardene #Markus

Hvilke kompetanser bruker karriereveilederen i veiledningen med Markus?

De tverrsektorielle kompetansestandardene består syv kompetanseområder. Hvert kompetanseområde er delt inn i kunnskaper, ferdigheter og generell kompetanse. Klikk på modellen og les mer om kompetansestandardene.  

I denne refleksjonsdelen får du mulighet til å utforske noen av de syv kompetanseområdene og reflektere rundt hvilke kunnskaper, ferdigheter eller generell kompetanse som karriereveilederen tar i bruk i veiledningen med Markus. 



Kompetanseområde 1: Veiledningsprosesser og relasjoner

Dette kompetanseområdet handler om de mer generelle veiledningsferdighetene og relasjonsferdighetene. Som karriereveileder skal du ivaretar viktige prosesser med mennesker i endring og utvikling gjennom profesjonelle samtaler. Det handler blant annet om å utvikle gode relasjonelle rammer, og å bruke adekvate veiledningsmetoder og verktøy.  

En karriereveileder skal kunne: 

-utvikle gode relasjonelle rammer for veiledningen 

Reflekter rundt:

  1. Markus var kort i svarene sine på chat. Hva gjør veileder i den digitale veiledningen for å bygge tillit hos Markus? Hvordan kan man skape en god relasjon i digitale veiledninger? Er det noe veileder bør unngå å gjøre/skrive? 
  2. Hva gjør veilederen i den fysiske veiledningen for å bygge tillit hos Markus? Hva pleier du å gjøre for å bygge tillit hos dine veisøkere? 
  3. Markus unngår øyekontakt med veileder og kommer i starten med korte svar. Hva kan være gode relasjonelle rammer for den fysiske veiledningen med Markus? 

 

En karriereveileder skal kunne: 

- anvende sentrale veiledningsferdigheter for å skape nødvendig struktur og framdrift 

Reflekter rundt:

  1. Snakker du med veisøkeren din om mål for veiledningen? Hvordan gjør du det? Er det alltid lett? 
  2. Hvordan får man framdrift i den digitale veiledningen? Har du noen teknikker du bruker for å drive veiledningen framover? 


Kompetanseområde 2: Etikk 

Dette kompetanseområdet handler blant annet om å vise etisk god praksis i karriereveiledningsarbeidet.  

En karriereveileder skal kunne: 

- gjenkjenne etisk utfordrende situasjoner og gjøre gode vurderinger av hva som er en etisk forsvarlig handling 

Reflekter rundt:

  1. Veilederen oppfordrer Markus til å se tilbake på livet sitt, helt fra unge år, og fortelle om det. Hvilke etiske dilemmaer mener du kan oppstå i valg av en slik metode i veiledningen? 
  2. Er det noen grenser for hvilke personlige tema som kan bringes inn i veiledning? Er opplevelser med sorg for krevende å inkludere i veiledning? Er det andre temaer som ikke bør være en del av en veiledningssamtale? 
  3. Dersom du vurderer at dere ikke bør gå inn på for personlige temaer: Hvordan kan du avgrense på en respektfull måte? Hvordan allikevel ivareta veisøkerens behov for å bli sett og anerkjent? 

 

En karriereveileder skal kunne: 

- utvikle og utøve etisk handlekraft i det daglige veiledningsarbeidet 

Reflekter rundt:

  1. Hvordan ville du håndtert det hvis veisøkeren din knakk sammen i gråt? Hører følelser hjemme i veiledningsrommet? Tåler du følelsesutbrudd i veiledningen? Har veisøkers følelser noe med etikk å gjøre?  
  2. Markus kommer inn i veiledningsrommet med hele seg. 
    Skal veisøker kunne fortelle alt om seg selv? Hvor går grensen for hva som ikke hører hjemme i karriereveiledningen? Handler grensen om veileders personlige tålegrense for andres følelser? 

 

En karriereveileder skal kunne:

- forholde seg til og handle i tråd med etiske retningslinjer i sin praksis 

I retningslinje nummer 2 står det: Når jeg gir karriereveiledning, håndterer jeg saker jeg har kompetanse og mandat til. Jeg erkjenner min faglige begrensning, og opplyser veisøker om andre relevante instanser og tjenester. 

Reflekter rundt:

  1. I den digitale karriereveiledningen oppfordres Markus til å oppsøke fysisk karriereveiledning. Dersom karriereveilederen, i den fysiske samtalen, ble bekymret for den mentale helsen til Markus, hvem kunne han ha oppfordret Markus til å ta kontakt med da?  
  2. Kan du gi god karriereveiledning når du skjønner at veisøker har mange utfordringer knyttet til sin psykiske helse? 
  3. Hvilke tanker gjør du deg om at en veisøker går til behandling hos en psykolog i samme periode som vedkommende får karriereveiledning. 

Kompetanseområde 3: Karrierefaglige teorier og metoder 

Dette kompetanseområdet handler blant annet om å ha kompetanse om fysiske og digitale veiledningsformer. Som karriereveileder skal du integrere og balansere fysisk og digital veiledning, og kunne vurdere hvilken form og arena som er mest hensiktsmessig i den aktuelle karriereveiledningsaktiviteten. 

En karriereveileder skal ha: 

-kunnskap om fysiske og digitale veiledningsformer, hvordan de hver for seg og sammen bidrar til fleksible karriereveiledningsprosesser 

Reflekter rundt:

Markus oppsøker både digital og fysisk veiledning.  

  1. Hvordan utfyller disse to formene hverandre? Hva er likheter og forskjeller i fysisk og digital veiledning? 
  2. Dersom du veileder i digitale formater, hva opplever du kan være utfordrende? Hva er fordelene med digital veiledning?  
  3. Digitale veiledningsformer kan være både chat, epost, telefon og video-veiledning. Hva er forskjellen på disse formatene for deg som karriereveiledning? Og hva må du tenke spesielt på i de ulike formatene? Er det noe du bør tenke på når du kombinerer flere veiledningsformer?  

Kompetanseområde 6: Målgrupper og kontekst

Dette kompetanseområdet handler om å ha kunnskap om ulike målgrupper, om hvilke omgivelser som påvirker karriereutvikling og hva som skaper rammer for karriereveiledning. Som karriereveileder skal du blant annet å ha innsikt i hvordan sosiokulturelle faktorer kan påvirke veisøkerens karriereutvikling, og bevisst anvende innsikten i møte med veisøker for å bidra til å utvide veisøkers mulighetshorisont. 

En karriereveileder skal ha: 

-innsikt i konsekvenser av utenforskap og betydningen av inkludering og sosial rettferdighet for individ og samfunn 

Reflekter rundt:

  1. Hva er samfunnsgevinsten av å inkludere flere i arbeid?  
  2. Markus forteller om at han er isolert og at han blir sittende mest hjemme og game. Hvordan ville det å starte i utdanning eller arbeid kunne ha påvirket livet til Markus? Hva tenker du det ville kreve av tilpasninger på en arbeidsplass for å unngå at Markus sluttet? 
  3. Er du spesielt engasjert i en gruppe som står utenfor arbeidslivet? Er karriereveiledning et virkemiddel for inkludering av denne gruppen? 


En karriereveileder skal kunne: 

-anerkjenne den enkeltes livssituasjon og behov og bidra til utforskning av muligheter og begrensninger

Reflekter rundt: 

  1. Hva om Markus fikk en jobb, men deretter sluttet i den og kom tilbake til deg for mer veiledning. Hvordan ville du lagt opp den videre veiledningsprosessen med han da? 
  2. Hadde du startet forfra med å utforske muligheter og begrensninger? Eller ville tilnærmingen vært en annen da? 

Er det andre kompetanseområder dere synes er relevante i veiledningen med Markus?

Klikk på modellen for å lese mer om kompetansestandardene.