Utforsk kompetansestandardene #Hilde

Hvilke kompetanser bruker karriereveilederen i veiledningen med Hilde?

De tverrsektorielle kompetansestandardene består syv kompetanseområder. Hvert kompetanseområde er delt inn i kunnskaper, ferdigheter og generell kompetanse. Klikk på modellen og les mer om kompetansestandardene.  

I denne refleksjonsdelen får du mulighet til å utforske noen av de syv kompetanseområdene og reflektere rundt hvilke kunnskaper, ferdigheter eller generell kompetanse som karriereveilederen tar i bruk i veiledningen med Hilde. 



Kompetanseområde 1: Veiledningsprosesser og relasjoner

Dette kompetanseområdet handler om de mer generelle veiledningsferdighetene og relasjonsferdighetene. Som karriereveileder skal du ivaretar viktige prosesser med mennesker i endring og utvikling gjennom profesjonelle samtaler. Det handler blant annet om å utvikle gode relasjonelle rammer, og å bruke adekvate veiledningsmetoder og verktøy.  

En karriereveileder skal ha: 

-kunnskap om hva som bidrar til refleksjon, fremdrift og struktur (de ulike fasene i veiledning). 

Reflekter rundt:

  1. Innledningsvis i filmen forteller karriereveilederen Hilde om sin rolle som karriereveileder. Hvordan pleier du å avklare forventningene til veisøkere, og rollen din som karriereveileder? 
  2. Det kan være ulike faser i en veiledningssamtale. Hvilke faser tenker du det typisk er i en veiledningssamtale?  Hvilken fase liker du best? Er inndelingen i faser til hjelp i din veiledning? Er det noen faser du synes er litt krevende? 
  3.  Hilde har flere utfordringer med sin helse og økonomi. Kan en hel veiledningssamtale handle om veisøkers hindringer? Hva om veisøker ikke er klar til å snakke om noe annet enn det som er krevende i sitt liv? Hvordan skifte veisøkeres oppmerksomhet fra å snakke om utfordringer til å snakke om muligheter?  

 

En karriereveileder skal kunne: 

-anvende sentrale veiledningsferdigheter for å skape nødvendig struktur og fremdrift 

Reflekter rundt:

  1. Hilde kommer stadig tilbake til alt hun synes er vanskelig i livet sitt. Hva gjør karriereveilederen for å endre retning og skape nødvendig fremdrift i samtalen? Har du opplevd at du må bryte av en veisøker i din veiledning? Hvilke ferdigheter har du da tatt i bruk? Hva har du sagt og gjort? 


Kompetanseområde 4: Karrierelæring 

Dette kompetanseområdet handler blant annet om at du som karriereveileder har god kunnskap om karrierelæring og vet hvordan karrierekompetanse kan bidra til at den enkelte blir bedre i stand til å håndtere forandring og overganger i liv, læring og arbeid.
 
En karriereveileder skal ha:
-kunnskap om kompleksiteten i det å håndtere forandringer og overganger i liv, læring og arbeid

Reflekter rundt:

  1. Karriereveilederen i filmen anerkjenner at Hilde synes det er krevende å stå i arbeid med de utfordringene hun har. Hvordan legger du til rette for at veisøkeren kan få snakke om det som er vanskelig i livet og i jobben?    
  2. I filmen avbryter karriereveilederen Hilde fordi hun ikke klarer å gi slipp på det som er vanskelig. Hva gjør du for at veisøkere skal håndtere forandringer og overganger i livet og i jobben?   
  3. Hilde får i oppgave å fortsette kompetansekartleggingen hjemme. Hvordan bidrar det til at Hilde kan få økt karrierekompetanse? Hvilke karrierelæringsaktiviteter kan være aktuelle å bruke i slike veiledningssamtaler? 

 

 Kompetanseområde 5: Utdanning og arbeid 

Som karriereveileder må du blant annet ha oppdatert kunnskap om og innsikt i karriereveiledningens særlige fokusområder: utdanning og arbeid.  

En karriereveileder skal kunne: 

- vurdere utdannings- og arbeidsmarkedsinformasjon sammen med veisøker opp mot veisøkers ønsker, muligheter og begrensninger 

Reflekter rundt:

  1. Hilde har mange forslag til jobber hun kunne tenkt seg, men som ligner den hun ble utbrent i. Hvordan ville du tilnærmet deg den tematikken? 
  2. Hvor detaljert kunnskap om enkelte arbeidsplasser trenger en karriereveileder for å kunne veilede på en god måte? 
  3. Hvilke tanker gjør du deg om at Hilde vurderer å jobbe på et krisesenter? Tror du det kunne vært bra for henne? 

Er det andre kompetanseområder dere synes er relevante i veiledningen med Hilde?

Klikk på modellen for å lese mer om kompetansestandardene.